COB artikkelit ym

http://www.vantaansanomat.fi/artikkeli/243478-alexi-laiho-erittain-hienoa-olla-taas-back

Alexi Laiho: Erittäin hienoa olla taas back!

Children of Bodom on viettänyt aikaa Suomessa viime kesästä saakka ja muutama viikko sitten julkaistiin talven hedelmä, uusi komea albumi Halo of Blood. Bändi on tehnyt myös muutaman keikan uuden levyn myötä, ja esiintynyt Espoon Kivenlahti Rockissa, Sauna Open Airissa, Provinssirockissa ja Nummirockissa.

Lauantaina 29. kesäkuuta käynnistyy Rockstar Mayhem Festival –kiertue San Bernardinossa Kaliforniassa. Jenkkilän jälkeen kokoonpano rynnistää Japaniin, ennen kuin palaa mittavalle Euroopan turneelle. Loppuvuoteen mahtuu yli 80 keikkaa, joista noin puolet vanhalla mantereella. Juuri julkaistun keikkalistan mukaan yhtye heittää Suomessa syyskuussa seitsemän konserttia.

Bodomin keulakuva, kitaristi-laulaja-biisintekijä Alexi Laiho kertoi tunnelmistaan juuri ennen kiertueen alkua. Hän on silminnähden innoissaan kiertueen käynnistymisestä. Ensimmäiset keikat ovat sujuneet hyvin, hän vaikuttaa tyynen rauhalliselta ja katsoo toimittajaa tiukasti suoraan silmiin.

– Vaikka koko syksy ja talvi tehtiin levyä, niin breikki livenä soittamisessa tuntui aika pitkältä. On aikamoinen ahdistus ja tarve päästä takaisin lavalle. Erittäin hienoa olla taas back!, hän heittää.

Musiikkia suoraan sydämestä

Uusi levy Halo of Blood on saanut erinomaiset arvostelut kriitikoilta. Levy on nähty paluuna yhtyeen ensimmäisten levyjen melodiseen suuntaan.

– Onhan meillä melodioita ollut aina, mutta on se ihan totta, että tällä levyllä on enemmän tarttuvia melodioita, kuin vaikkapa edellisellä kiekolla.

Kitaraässä on itse tyytyväinen uuteen albumiin, hän ei muuttaisi siltä mitään.

– Totta kai mun on pakko sanoa, että se on helvetin kova, koska se on uusin levy. Rehellisesti sanottuna olen kuunnellut sitä paljon enemmän, mitä aikoinaan edellisiä levyjä. Olen oikeasti kuunnellut ja diggaillut siitä.

"Levynteko on vähän niin kuin lottoamista.”

Bodomien albumien tekoprosessi on suora. Bändi ei ole koskaan lähtenyt tietoisesti hakemaan seuraavalla albumilleen pakonomaista uudistumista.

- Täytyy pitää vaan päänuppi ihan tyhjänä, ja yrittää olla kelaamatta sitä, minkälainen tämän uuden albumin pitäisi olla, tai kuka tästä diggaisi. Musiikin pitää olla sitä, mikä tulee suoraan sydämestä. Se on vähän niin kuin lottoamista. Levystä tulee hyvä tai ei, mutta kunhan sen tekee aidosti, niin ainakin tietää tehneensä kaikkensa, Alexi sanoo.
Juuret Espoossa ja siivet Kaliforniassa

Children of Bodomin juuret ovat tiukasti Espoossa, jokainen bändin jäsenistä on vaikuttanut aikoinaan kaupungissa. Taannoisessa Kivenlahti Rockissa yhtyeen kosketinsoittaja Janne Wirman ja kitaristi Roope Latvala vitsailivat käyneensä koulua Kivenlahdessa, aivan festivaalipaikan liepeillä.

"Mä jotenkin vihasin silloin Espoota aika pitkän aikaa.”

Ennen yhtyeen keikkaa Alexia oli muistutettu, miten hän on joskus tullut luvanneeksi, ettei koskaan esiinny livenä Espoossa.

– Olen ilmeisesti joskus sanonut niin jossain lehdessä, mutta en muista itse sellaista. Uskon, että varmaan olen noin sanonut, koska mä jotenkin vihasin silloin Espoota aika pitkän aikaa. Nykypäivänä sillä ei ole enää mitään väliä, ja sieltähän me kaikki ollaan kumminkin kotoisin.

34–vuotias Alexi muutti Helsinkiin 17-vuotiaana, ja nykyisin hänen toinen kotinsa sijaitsee aurinkoisessa Kaliforniassa. Siellä hän viettää valtaosan ajastaan, silloin kun ei ole kiertueella tai tekemässä uutta levyä.

– Aika paljon tietysti liikutaan bändin ehdoilla, esimerkiksi viime talven me teimme biisejä ja levyä, ja piti olla koko aika Suomessa. Se vaikutti jollain jännällä tavalla musiikkiin. Biisit tulee tehtyä jossakin pimeässä komerossa, eikä sillä ole mitään väliä mitä silloin ulkona tapahtuu. Mutta se jokapäiväinen elämä, kun käyt jossain lähikaupassa, kyllä se johonkin alitajuntaan menee ja vaikuttaa myös musiikkiin.

No olisiko Kaliforniassa tullut aurinkoisempaa meininkiä?

– Teksteissä on kuitenkin aina se sama ahdistus, se ei lähde mihinkään vaikka olisi missä, Alexi tiivistää.

Sen sijaan keikat ovat hyvä paikka purkaa ahdistusta.

– Niin kauan kuin muistan, musiikin kuunteleminen jeesaa paremmin kuin mikään muu. Sama pätee tämänlaisen musiikin tekemiseen. Se, että pääsee purkamaan tuolla lavalla itseään, niin sillä on oikeasti sellainen – hirveä klisee sanoa – terapeuttinen vaikutus.

"Teksteissä on kuitenkin aina se sama ahdistus.”

Keikkaelämää vuoden 2014 loppuun

Maailmalla metallimusiikin ystävien keskuudessa huippusuositun Bodomin massiivinen Halo of Blood -kiertue jatkuu vuoden 2014 loppuun saakka. Kiertueen konserteista vasta osa on vahvistunut, joten keikkalistaa ei ole vielä julkistettu.

– Jossain vaiheessa tehdään uusi jenkkirundi, sitten Etelä-Amerikkaa, lisää Aasian maita, Australiaa ja mitä noita nyt onkaan. Ensi kesänä kierretään Euroopan festareita, niin paljon kuin vaan pystytään.

Joitakin Euroopan festivaaleja on jo sovittu, mutta mahdollisista Suomen vierailuista Alexi ei osaa vielä sanoa mitään. Kesä on kuitenkin mukavaa keikkailuaikaa täällä pohjolassa, kun sääkin näyttää Keski-Eurooppaa leppoisemmalta.

- Me tultiin just pari päivää sitten Saksasta joltakin festarilta, ja se siellä oli ihan kauheaa. Ensin oli lämpöä +35°, sitten kosteaa ja lopulta meidän keikan aikana rupesi ukkostamaan ja satamaan vettä ihan helvetisti, oli kylmää ja jotenkin niin hemmetin nahkeaa.

Maailman paras hevikitaristi

Alexi Laiho on valittu jo pariinkin otteeseen maailman parhaaksi hevikitaristiksi. Hän on voittanut mainitun tittelin niin englantilaisen Total Guitar –lehden, kuin amerikkalainen Guitar Worldin äänestyksissä.

– Onhan se ihan hieno juttu saada tuollaista tunnustusta siitä, miten rankasti olen tehnyt duunia sen eteen. Nuo ovat kuitenkin sellaisia asioita, joita ei saa jäädä liikaa kelaamaan. Ei muuta kuin vaan eteenpäin ja keskitytään olennaiseen.

"Soitan tunnista kuuteen tuntiin joka päivä.”

Parhaaksi ei tulla missään lajissa harjoittelematta. Alexi sai ensimmäisen kitaransa jo 11-vuotiaana ja tekniikan ylläpitämiseksi hän soittaa vähintään tunnin päivässä.

– Riippuu tietysti paljon tilanteesta, ollaanko rundilla vai studiossa, ja onko mitään ylipäätään meneillään. Joka tapauksessa soitan tunnista kuuteen tuntiin joka päivä.

Laihon perhe on musikaalista, Alexin isä soitti urkuja ja sisko kävi pianotunneilla. Alexi rakastui kuitenkin kitaraan.

- Kitara kuulosti ja näytti aina jotenkin parhaimmalta, mun mielestä se oli vaan siistein juttu koskaan. En tiedä miksi, mutta tiesin jo natiaisena, että mun on pakko soittaa kitaraa. Kun sitten sain sen ”keihään” käteeni niin tiesin, että tätä mä haluan tehdä koko loppuelämäni. Kitara on elämänkumppanini ja hyvä sellainen.
 
http://www.soundi.fi/jutut/keikat/c...medeia-1510-2013-shepherds-bush-empire-lontoo

Children Of Bodom, Insomnium, Medeia | 15.10. 2013 Shepherd's Bush Empire, Lontoo

Yksi Britannian pääkaupungin parhaista keikkapaikoista on Frank Matchamin vuonna 1903 piirtämä Shepherd's Bush Empire. Perinteikäs teatteri vastaanotti lokakuun puolivälissä väkevän vitamiiniruiskeen sinivalkoista deathmetalia, kun paikalle karautti Children Of Bodomin vetämä karavaani muina vankkureinaan Insomnium ja Medeia.

Paria päivää aiemmin Lontoon kaduilla oli vaappunut World Zombie Dayn nimissä kymmeniä eläviä kuolleita, mutta vastaavia hahmoja ei pitkään kestäneestä kiertueesta huolimatta pelipaikan käytävillä näkynyt. Myös tuotannolle varatusta huoneesta löytyi vireä tuttu hahmo. Useamman vuoden ajan "aidan toisella puolella" organisaatiotehtävissä toiminut Stratovariuksen ex-rumpali Jörg Michael kantoi rupeaman kiertuemanagerin vastuun. Luotettava, tuttu mies yhä alalla ja vieläpä uusissa vaativissa hommissa. Hyvä näin.

Erikoinen roudaus-operaatio vilkkaasti liikennöidyn kadun poikki oli tosin aiheuttanut harmaita hiuksia monille muusikoista, kuten Medeian kitaristi ja liideri Samuli Peltolakin pian tavattua Soundille vahvisti. Varttia ennen ovien avaamista tunnelma joka tapauksessa väreili odotusta paitsi suomalaislämppärien yhteisessä pukukopissa, myös pääaktille osoitetussa backstage-tilassa. Sieltä löytyi niin sohvalla lepäävä Henkka Seppälä kuin tietokonepelin ääressä rentoutuvat Janne Wirman ja Jaska Raatikainenkin.

Roope Latvala jutteli käytävällä Medeia-laulaja Keijo Niinimaan ja kiertueesta uutterasti Soundille bloggaavan Insomnium-kitaristi Markus Vanhalan kanssa. Insomnium-liideri Niilo Sevänen puolestaan kiitteli nurkan taa ohi astellessaan monen kerrokseen levittyvän areenan huoltopuolen selkeää pohjaratkaisua.

Alexi Laiho taas oli saanut Lontooseen erityisen mieluisan vieraan Kalforniasta asti, joten hänkin hymyili ennen keikkaa, sen aikana ja myös sen jälkeen poikkeuksellisen paljon.

Brittiesiintymisten ajaksi sirkukseen liitetty legendaarinen Napalm Death oli sotkenut palettia sen verran, että tila lavalla oli supistunut ja Medeian sekä Insomniumin soittoajat lyhenneet. Illan avaavalla Medeialla oli siis aikataulun mukaan 20 minuuttia aikaa vakuuttaa yleisö. Mutta koska huolet Sampen kitaran radiolähettimen kanssa nipistivät siitäkin siivun pois, hyöri vedon jälkeen lavan takana kiukkuista tamperelaismuusikkoa ruuhkaksi asti. Toisaalta, tämäkin energinen, hyvin startannut ja komean nelosalbumin (kuultavissa ennakkoon täällä!) nimiraitaan päättynyt pyräys juuri täällä saattaa vielä osoittautua painonsa arvoiseksi kullassa.

Vaikka Medeialle näyttikin käyvän vähän kuin sillä kalareissulla, jolta tuli enemmän kokemusta kuin saalista, oli tahti toinen Insomniumin setissä. Napakkaan puoleen tuntiin mahtui paitsi uusi ässäbiisi Ephemeral, myös monia kuulijoille tutumpia raitoja, ja permannon ohessa lehtereilläkin alettiin herätä. Niin Sevänen ja Vanhala kuin myös Ville Friman, Markus Hirvonen ja äänimiehet Mikko Vihavainen sekä Sami Hauru vaikuttivat osuutensa päätteeksi sangen tyytyväisiltä. Enää Nappiksen juureva rytyytys pois alta, jotta päästäisiin kiinni illan pääantiin.

Children Of Bodom oli ollut jo reilut kolme viikkoa aiemmin Pakkahuoneen stagella kovassa iskussa, mutta välissä soitetut keikat ja illan ilmeinen painoarvo näyttivät tehneet tehtävänsä. Nyt oltiin lähes pelottavissa lukemissa. Julman tiukka, mutta ei tippaakaan ahdistuneen kireä soittoilme iski päin kasvoja alkuun ammutuissa Transferencessä, Needled 24/7:ssä sekä Living Dead Beatissä,eikä ote herpaantunut piiruakaan ennen kuin ylimääräiseksi kiskaistu täysosuma In Your Face pääsi viimeiseen ääneensä.

Allu huhki töitä kuin heinämies helvetistä halki Bodom After Midnightin, Are You Dead Yet?in, Blooddrunkin ja muiden tuttujen biisien yhtyeen seuratessa perässä ajatuksen nopeudella ja ammattilaisen herkkyydellä. Tällaisen osaamisen ääreen pääseminen ravistaa aina, mutta erityisen merkittävää on päästä todistamaan onnistumista oman syysloman sivussa näin tärkeään paikkaan.
 
http://www.mtv.fi/viihde/musiikki.s...12/1846725?utm_source=MTV3&utm_medium=twitter

Alexi Laiho illan yhteiskeikasta Jussi 69:n kanssa: Meitä yhdistää rakkaus kasariheviin

Alexi Laiho ja Jussi 69 ovat puhuneet vihdoin toteutuvasta yhteiskeikasta jo vuosia.

Tänään perjantaina Helsingin Tavastia-klubilla nähdään poikkeuksellinen kokoonpano. Lavalle nousevat Children of Bodom -laulaja-kitaristi Alexi Laiho, The 69 Eyes -rumpali Jussi 69, Reckless Loven laulaja Olli Herman sekä Santa Cruzin Arttu ”Archie” Kuosmanen.

Yhteiskeikka on ollut Alexin ja Jussin suunnitelmissa jo vuosia, mutta kokoonpanon muut jäsenet on pyydetty mukaan vasta viime viikolla.
Mainos (uutinen jatkuu alla)

– Meillä oli tuossa iltapäivällä soundcheck. Se olikin ainoa kerta, kun treenasimme niin, että laulajakin oli paikalla, Alexi kertoo MTV.fi:lle.

– Minulla on ihan hyvät ja rennot fiilikset. Tämä on kuitenkin läppä, josta on jauhettu jo vuosikausia, hän sanoo.

Kokoonpano ei ole voinut treenata siitäkään syystä, että kaikki sen jäsenet ovat niin kiireisiä. Esimerkiksi Alexi on vain pistäytymässä Suomessa, sillä hän asuu Los Angelesissa.

– Maanantaina katsoimme näitä soitettavia biisejä, mutta jouluaaton olin mutsin ja faijan luona. Sen jälkeen olen nähnyt muita sukulaisia ja nukkunut.

Alexilla ja Jussilla on pitkä yhteinen historia. He tutustuivat toisiinsa jo 1990-luvun lopussa.

– Meistä tuli frendejä, kun Children of Bodom ja The 69 Eyes kiersivät silloin samoja keikkapaikkoja, Alexi muistelee.

Ainoastaan tänä iltana yhdessä soittava superkokoonpano käyttää nimeä The Local Band. Poikkeuksellisesti muusikot eivät pyydä esiintymisestään keikkapalkkiota. He aikovat soittaa coverversioita suosikkikappaleistaan.

– Meitä kaikkia yhdistää rakkaus kasariheviin ja glam-meininkiin, Alexi kuvailee.

Alexin mukaan häntä ei juurikaan jännitä illan esiintyminen, vaikka myöntääkin, että lavalle astuminen tuntuu varmasti erilaiselta kuin Children of Bodomin kanssa.

– Ennen keikkaa tulee varmaan samanlainen fiilis kuin silloin joskus 14-vuotiaana, kun nousi ensimmäisiä kertoja nuorisotalojen lavoille, hän naurahtaa.
 
The Local Band -special tänään Jussi69 Rock N Roll Circus -ohjelmassa! Alexi Laiho, Archie Cruz, Olli Herman ja Jussi69 haastattelussa, valitsemassa musaa ja kaikkea muuta täydellistä!

Jussi69 Rock N Roll Circus Radio Rockilla klo 19-21!
 
http://www.iltalehti.fi/popstars/2014072418502601_ps.shtml

Hevimiehet innostuivat joukkorahoituksesta

Joukko- tai yhteisörahoitus on maailmalla jo arkipäivää, ja Suomessakin sillä on toteutettu muun muassa Kallio Block Party -tapahtuma. Nyt tätä kokeillaan tosissaan myös musiikin saralla. Asilla ovat veljekset Janne ja Antti Wirman Warmen-bändeineen.
Veljekset Janne ja Antti Wirman uskovat, että joukkorahoitus on projektibändien tulevaisuutta.

JOUKKORAHOITUS

- Joukkorahoitus on tapa tehdä yhteistyötä ja saada huomiota hankkeille, joiden rahoittaminen tapahtuu keskenään verkostoituvien ihmisten avulla, yleensä internetin välityksellä.

- Kansainvälisesti tunnetuin joukkorahoitusalusta on Kickstarter-jonka kautta on rahoitettu jo yli 135 000 projektia yli miljardilla dollarilla.

- Suomalaisia joukkorahoituspalveluita ovat muun muassa journalismin rahoittamiseen keskittynyt Rapport, Mesenaatti.me ja yritysten rahoitusta järjestävä Inversdor.

Lähde: Wikipedia

- Musabisnes on tänä päivänä siinä tilanteessa, ettei kukaan osta mitään hyviäkään levyjä. Olen oman leipätyöbändini kautta seurannut tätä tilannetta ja on ihan selvää, ettei kukaan levy-yhtiö olisi kiinnostunut tällaisesta projektilevystä, Children Of Bodomissa koskettimia soittava Janne Wirman sanoo.

Yleensä joukkorahoituksessa kerätään rahaa johonkin projektiin, joka saadaan startattua vasta summan ollessa kasassa. Viidettä levyään Pledgemusic-sivuston kautta rahoittavalla Warmenilla tilanne on päinvastainen.

- Levy on täysin valmis, tässä vähän kuin haetaan rahoitusta takautuvasti.

Laulajat lähipiiristä

Veljekset kertovat, että mikäli heidän yhteisörahoituskampanjansa pääsee sataprosenttisesti tavoitteeseensa, ei olla kuitenkaan voiton puolella, vaan lähinnä kulut saadaan katettua.

- Ei ne levyt muutenkaan niin hirveästi ole myyneet, että tässä olisi isoja finanssiambitioita taustalla. Kunhan saadaan omat pois ja levy jengille kuunteluun, Antti toteaa.

- Meillä on todella pieni tavoite. Johtuu siitä, että on oma studio ja omat äänityskamat, tekeminen ei oo käytännössä maksanut hirveästi. Masterointi taas maksaa mitä masterointi maksaa, Janne jatkaa.

Muusikot paljastavat, että tällakin kertaa levyltä löytyy myös kattaus vierailevia artisteja.

- Meillä on lähipiirissä niin helvetin hyviä laulajia. Rantasen Pasi vetää suurimman osan lauluista. Lisäksi Jonna Geagea ja Alexi Laiho vetävät kaksi biisiä per nuppi. Oli mahtava tilanne, kun Jonna oli raskaana ja kävi laulamassa Like A Virginin purkkiin samana päivänä kun laskettu aika oli, Janne Wirman muistelee.

Tarjolla "häröpaketteja"

Soittajat kertovat, etteivät ole oikeastaan miettineet miten käy, jos tarvittavia rahoja ei saadakaan kasaan joukkorahoituksen turvin.

- Onhan se ihan mahdollisuus, että kampanja jää jumiin johonkin 70 prosenttiin. En kyllä usko, että tämä jää pienestä kiinni, Janne sanoo.

- Voihan sitä sitten ostaa ihan itse ihan hulluna. Perinteinen "ostetaan itse loput, kunhan saadaan se kultalevy" -tilanne, Antti naureskelee.

Käytännössä levyn rahoitukseen osallistuvat lunastavat itselleen joko tulevan albumin joko fyysisenä tai digitaalisena kopiona. Tarjolla on kuitenkin myös erikoisempia, levyn sisältäviä paketteja. Esimerkiksi Janne Wirmanin Children Of Bodomissa käyttämä kosketinsoitin myytiin tuhannella eurolla. Soittajat itse kutsuvat näitä "häröpaketeiksi".

- Toivottavasti ostaja ei oleta, että pääsisi sillä tiluttamaan, se ei tule tapahtumaan.Kyseinen kiippari oli pitkään käytössä ihan studiossa ja kiertueilla, mutta se sanoi sopimuksensa irti Bodomin Smile Pretty For The Devil -videolla, jossa räjähteli pommeja. Se meni niin täyteen hiekkaa, ettei enää toimi.

Bändi tarjoaa myös mahdollisuutta viettää heidän kanssaan ilta Helsingissä. Tämäkin riemu irtoaa tuhannen euron hintaan.

- Kuulostaa varmaan kovalta hinnalta, mutta jos viidelle hengelle ostaa ruoat ja juomat, niin kaksisataa per nuppi menee väkisinkin rikki. Sillä hinnalla järkätään kyllä tosi kiva ilta. Ensin syödään hyvin, käydään baarikierroksella ja katsomassa Warmeniin liittyviä paikkoja. Jos vieraiksi sattuu tulemaan ulkomaalaisia, niin tutustutaan myös Helsingin hevi- ja musaskeneen.

Ulkomaiset vieraat saattavat olla hyvinkin todennäköisiä, sillä suurin osa bändin levykampanjaa tukeneista ovat kotoisin muualta kuin Suomesta.
 
http://www.mtv.fi/lifestyle/ohjelma...uomaristossa-en-ole-mikaan-ruokasnobi/4995498





Top Chef Suomi: Kaksintaistelu -ohjelmassa nähdään vakiotuomariston rinnalla myös Children of Bodom -yhtyeen keulahahmo Alexi Laiho, joka aikoo arvioida ruokia vain maku edellä.


Top Chef Suomi: Kaksintaistelu -ohjelmassa vierailevana tuomarina nähtävä Alexi Laiho naureskelee omalle vierailulleen, sillä yleensä miehen matkaan tarttuu ainoastaan ”kuppainen” kanasalaatti tai jonkinlainen leipä.

– Mä en yleensä syö ihan hirveästi ja en ole missään tapauksessa mikään ruokasnobi. Se taitaakin olla se läppä, jonka takia olen täällä, Laiho kertoo.
Mainos (uutinen jatkuu alla)
-

– Ruokien arvioinnissa joudun menemään aivan fiilispohjalta. Joko se ruoka on hyvää tai sitten ei. Sama pätee musiikissakin, ei sitä sen enempää oikein tarvitse selitellä, mies summaa.

Laulaja-kitaristi ei ennakkoon halua miettiä liikaa hänen eteensä mahdollisesti astelevia annoksia, mutta uskoo takuulla yllättyvänsä.

– Uskon, että varmasti tulee ihan hyvää safkaa.

Illan jakson aikana vastakkain kokkaavat ravintola Krog Madamen keittiömestari Joseph Youssef ja jälkiruokiin erikoistunut Teemu Nikkari. Miten kokit voisivat miellyttää sinun makuaistejasi?

– Mulla on vähän se, että en yleensä diggaa mistään liian fancystä, mutta toisaalta sekin voi olla hyvää, Laiho kertoo naureskellen.

Huippukokeilla onkin kova urakka edessä, sillä heidän täytyy miellyttää kovin erilaisia makuhermoja. Annokset päätyvät nimittäin ruokaintoilijoiden, huippukokkien ja rokkareiden eteen.
 
http://www.hs.fi/kulttuuri/a1433035925745?jako=37093915ad02a91cde94bd69c52aa112&ref=tw-share

"Roope ei ollut enää täysillä messissä" – Antti Wirman soittaa Children of Bodomissa ainakin elokuuhun
Kulttuuri 31.5.2015 11:46 Päivitetty: 31.5.2015 15:40

Vesa Sirén

Maailmanlaajuisesti tunnettu suomalainen Extreme Metal -yhtye Children of Bodom teki salakeikan Helsingin Nosturissa 30. toukokuuta vain päivää sen jälkeen, kun yhtye ilmoitti, että Roope Latvala ei ole enää kokoonpanossa.

Latvalan (s. 1970) korvasi kuuden kappaleen konsertissa Children of Bodomin kosketinsoittajan Janne Wirmanin (s. 1979) pikkuveli Antti Wirman (s. 1982). Asiasta kertoi ensimmäisenä Soundi-lehti.

"Kokemuksena salakeikka oli aivan helvetin hieno. Kun meininki on noin pro [ammattimainen] kaikki sählääminen ja stressaaminen poistuu ja pystyy keskittymään soittamiseen aivan täysin”, Antti Wirman kertoo HS:lle puhelinhaastattelussa.

Isoveli Janne Wirman paljastaa HS:lle, että ratkaisu Roopen lähdöstä tehtiin jo maaliskuussa. Sitä ei haluttu kertoa julkisuuteen, jotta uuden levyn studiotyö ei häiriytyisi. Nyt levy on masteroinnin viimeistelyä vailla valmis.

"Levy oli sävelletty kahdelle kitaralle ja teimme vain päätöksen, että Alexi [Children of Bodomin lauluntekijä ja laulajakitaristi Alexi Laiho ] soittaa studiossa molempien kitaristien osuudet."

Taustalla olivat bändin toimintatavan muutokset.

"Vaihdoimme manageria ja halusimme tehdä Bodomia taas ihan täysillä. Muut löysivät nuoruuden intovaihteen päälle, mutta tuntui, että Roope ei ollut enää ihan täysillä messissä."

Roope Latvala soitti Children of Bodomissa 12 vuotta. Hän nousi julkisuuteen jo kauan ennen Bodomia 1980-luvulla Stone-yhtyeessä. Suoranaisesta erottamisesta ei Janne Wirmanin mukaan ole kyse, vaan päätöksen kerrotaan syntyneen yhteisesti ajankäytöllisistä syistä.

”Hyvissä väleissä ollaan, mutta tämmöiseen ratkaisuun nyt kuitenkin päädyttiin."

HS ei vielä ole tavoittanut Roope Latvalaa, mutta hän on kertonut Twitterissä, että tilanne harmittaa eikä hän eronnut, vaan "meidän tiemme erosivat" ja tarkemmat syyt tulevat tietoon ehkä lähiviikkoina. "Tämä ei ole minun loppuni", Latvala kirjoittaa. "Nyt voin esitellä soolokitaratyöskentelyäni lähitulevaisuudessa", hän vihjaa.

Children of Bodom haluaa yhä soittaa keikat kahdella kitaristilla.

"Meidän piti miettiä lähipiiristä joku tuttu luottomies, joka osaa soittaa nuo kappaleet. Päädyimme pikkuveljeeni Anttiin tämän kesän keikkojen ajaksi. Muusta ei ole tällä hetkellä sovittu."

Antti on aikaisemmin soittanut esimerkiksi Craydawn-, Battaglia- ja The Scrouger -yhtyeissä. Hän soittaa yhä veljensä kanssa Warmen-yhtyeessä projekti kerrallaan.

"Jo lapsena sain Allulta [Alexi Laiholta] kitaraoppia, ja tämä sopi omaan elämäntilanteeseeni täydellisesti. Tsekkasin tutut biisit levyiltä ja kävimme Allun kanssa läpi aivan viimeisen päälle, miten ne soitetaan. Ensi viikolla aloitetaan Ruotsista ja viimeinen sovittu Bodom-keikka on 1. elokuuta Kuopiossa", Antti Wirman kertoo.

Antti Wirmanilla on myös uusi oma bändi No Man's Land, joka tekee ensimmäisen keikkansa 14. elokuuta On the Rocksissa. "Se on perinteisempää rockia", hän kertoo.

Estääkö oma bändi liittymisen Bodomiin, jos saat kutsun myös syksyn keikoille tai peräti vakituiseksi jäseneksi?

"Oman bändin jäsenet ovat kannustaneet kesän Bodom-keikoille. Muuta mietitään sitten, jos sellainen kysymys tulee."

Alexi Laiho kommentoi seuraavaa Bodom-levyä Helsingin Sanomille tällä viikolla innostuneena vain vähän ennen kuin Latvalan lähtö julkistettiin.

"Se on synkempi ja helvetin paljon parempi kuin edellinen levy."

Mikä edellisessä levyssä (Halo of Blood 2013) meni pieleen?

"Olin siihenkin tyytyväinen. Tämä kuulostaa kuitenkin vielä paremmalta."

Mikä on suosikkisi Bodom-tuotannossa? Nyt masteroitava levykö?

"Sen tietää vasta masteroinnin jälkeen. Se myös vaihtelee."

Alexi Laiho ei ole pohtinut vain Latvalan korvaajaa, vaan peräti sadan kitaristin pestaamista. Kyseessä on kuitenkin täysin erillinen projekti eli Juhlaviikkojen tilausteos 100GuitarsFromHel.

Laiho laittoi Juhlaviikkojen sivuille ja Youtubeen alla näkyvän videon, jolla hän soittaa puolen minuutin näytteen ja pyytää mukaan pyrkiviä soittamaan saman perässä omilla koesoittovideoillaan.

Koesoittovideoita on lähetetty ympäri maailmaa jo joitakin satoja kappaleita. Koesoittovideoiden lähetysaika päättyy nyt sunnuntaina 31. toukokuuta.

Laiho kertoo 100GuitarsFromHel-projektista lisää HS:n kulttuurisivuilla lähipäivinä.
 
Haastattelut: Children Of Bodom

http://www.imperiumi.net/index.php?act=interviews&id=1931

Children Of Bodom on tunnetuimpia suomalaisyhtyeitä jokaisessa maapallon kolkassa. Metallijärkäle on takonut musiikkiaan pitkin maita ja mantuja jo parisenkymmentä vuotta. Imperiumi asteli The Riff – ravintolan hämyisään takatilaan, jossa vastassa oli yhtyeen ylistetty ja kehuttu kitaravirtuoosi Alexi Laiho. Puolituntisen juttutuokion aikana yritettiin kysellä mieheltä kuulumisia niin itseltään kuin bändiltään.

Hyvää päivää, Alexi Laiho. Tervetuloa Imperiumille! Taitaa olla pitkä päivä takana?

– Kiitos kiitos. Takana ja edessä. Tässä nyt tosiaan COB-promot ja nämä kitarahommat, 100 Guitars From Hel, joka on varsinkin työstänyt aamusta iltaan joka päivä. Jos se kertoo jotain mun aikatauluista, olin treenien jälkeen kello 23 himassa ja siitä suoraan Skype-treenit yhden jäbän kanssa, joka asuu Kaliforniassa. Siinä meni pitkälle yöhön, ja heräsin aamulla seiskalta työstämään biisejä. Himasta suunnistin sitten suoraan bänditreeneihin nauhoittelemaan, ja tänne tekemään haastatteluja. Illalla ajattelin mennä takaisin treenikämpälle.

Alexi Laiho on äärimmäisen kiireinen tällä hetkellä 100 Guitars From Hel -tapahtumansa kanssa, missä sata kitaristia astelee Laihon kanssa lavalle soittamaan 14. elokuuta Senaatintorille. Tapahtuma on osa Helsingin juhlaviikkoja, ja tästä Alexi kertookin lisää:

– Joo, siis se koko homma oli Juhlaviikkojen idea ja konsepti. Ne lähestyivät mun managementtia ja kysyi, että oonko kiinnostunut tekemään tällaisen projektin niille. Huonona kieltäytyjänä automaattisesti vastasin, että totta helvetissä oon kiinnostunut. En tosin käsittänyt aluksi, miten paljon se työllistää. Tapasin niitä tyyppejä talvella ja silloin alkoi hieman käsittämään, että miten helvetin iso juttu tämä on. Ne halusi tilata multa viidentoista minuutin biisin sadalle kitaristille ympäri planeettaa, ja niiden kanssa astella lavalle soittamaan se. Aikataulullisesti tää tuli pahaan saumaan, mutta tuli silti sanottua että joo!

– Alettiin sitten työstämään tätä projektia helmikuussa: Samaan aikaan kun tein Bodomin biisejä. Siitä eteenpäin olikin melkoista kaaosta ja kiirettä koko elämä. Iso ja haastava juttu, ja en ole koskaan tehnyt mitään vastaavaa. Tykkään haasteista ja ei mulla ollut pienintäkään epäilystä, että kieltäytyisin. Tehdään nyt saatana, vaikka ei nukuta muutamaa kuukauteen!

Unettomia öitä olikin luvassa melkoisesti kun projektin päälle Laihon oma yhtye, Children Of Bodom, takoi omaakin albumia julkaisukuntoon. Tekemistä riitti ja Alexi avaa kulunutta vuotta enemmän:

– Joulukuusta asti treenattiin Bodomien kanssa viisi kertaa viikossa, ja siihen uuden albumin sävellystyö päälle. Treenien jälkeen ajelin himaan säveltämään koko yöksi, ja aamulla taas treenaamaan. Jossain vaiheessa päätin, että helvetti: Muutan sinne treenikselle asumaan kun on niin helvetin hyvä mesta ja puitteet. Asuin siellä talvella sen kaksi kuukautta ja oli koko ajan tekemisen meininki. Kotona nyt kun tulee helposti sellainen laiska fiilis ja alkaa enemmän tekee mieli Playstationia kuin kitaran soittamista. Treenikämpällä asuminen antoi mahdollisuuden jatkuvaan motivaatioon ja työintoon.

Keskustelu eksyy hetkeksi Alexin rakkaaseen harrastukseen, autoiluun. Kerrottakoon siitä sen verran, että Alexi rakastaa jenkkiautoja, V8-moottorin murinaa ja omistaa viisi kulkuneuvoa. Aasinsilta saadaan lopulta vedettyä takaisin Children of Bodomin uusimpaan albumiin, I Worship Chaos, joka julkaistaan lokakuussa. Oliko sävellysprosessi vaikea tällä kertaa?

– Samoilla sapluunoilla mentiin kuin aina ennenkin. Välillä se on helvetin turhauttavaa ja kovaa duunia. Sävellystyö on aina ollut, ja tulee aina olemaan, se vaikein osa tätä bänditouhua. Kirjoittelen biisejä riffi kerrallaan ja tarjoan niitä jätkille treenikämpällä. Joskus tulee sellaisia hetkiä, että koko viikon aikana ei saa mitään järkevää aikaiseksi ja kaikki on aivan puhdasta paskaa. Viikon tauko ja huomaakin, että seuraavalla viikolla voi saada aikaan jo 1-2 valmista biisiä.

Alexi Laiho tunnetaan varsinkin virtuoosimaisesta soittotaidostaan. Säveltääkö taiteilija kappaleet kitaran antamilla ehdoilla vai saattaako sanoituspuoli olla ensin valmiina?

– Normaalisti on ollut niin, että biisi lähtee riffeistä ja musasta. Tällä kertaa kuitenkin mulla oli jo valmiit lyriikat kolmeen biisin, joiden sävelkulku oli ainoastaan mielessä. Se antoi vähän erilaisen näkökulman biisinkirjottamiseen. Se on tavallaan hyvä kokeilla muutakin tapaa, ja moinen johti siihen, että kappaleet saattavat olla rakenteellisesti yksinkertaisempia kun aikaisemmat tuotokset. Aika monet ovat sanoneet, että tarttuvampaa matskua tulossa. Siinä on selkeästi säkeistö-kertosäe meininki. Mutta älkää hätäilkö, ei sieltä mitään poppia ole tulossa: kyllä se meiltä kuulostaa silti.

Bändi onkin saanut jo levyn julkaisukuntoon ja odottaakin innolla albumin pääsyä muidenkin korville. Kuinka tyytyväisiä yhtye oli lopputulokseen?

– Erittäin tyytyväisiä. Ihan vilpittömästi, ja ilman haastattelupaskaa, se on vahvimpia Children Of Bodom-levyjä helvetin pitkään aikaan. Minä ja muut ollaan todella, todella, tyytyväisiä! Toivotaan, että jengikin diggaa!

Children Of Bodomin pääasiallinen säveltäjä on Laiho Itse. Muut bändin jäsenet eivät osallistu biisin tekoon, vaan Laiho säveltää kappaleet kotonaan ja tuo kohtuullisen valmiita tuotoksia bändille kuultavaksi. Onko tämä työtapa vieläkin vahvasti läsnä?

– Niin se menee. Minä kirjotan rungon biiseihin, mutta ei pidä silti vähätellä muiden osuutta. Sovituksessa biisit saattavat muuttua helvetisti, ja kun bändi tässä kerta ollaan, niin halutaan ehdottomasti tehdä tätä työtä yhdessä. Joku ehdottaa johonkin kohtaan biisissä, että tää vois toimia ja sit kokeillaan. Monesti käy niin, että perkele sehän toimii paremmin kuin itse oli ajatellut. Kaikki panostaa siihen työskentelyyn ja luottaa siihen, että meikäläinen saa hyvää matskua aikaan. En tosiaan yksin olisi tätä levyä saanut aikaan eikä tämä homma toimi niin että vain minä teen. Me ollaan bändi ja toimitaan bändin ehdoilla.

Kokoonpano on pysynyt bändillä kohtuullisen samana. Alexander Kuoppala jätti yhtyeen vuonna 2003 ja tilalle palkattiin legendaarinen Roope Latvala. Nyt kuitenkin kaksitoista vuotta myöhemmin yhtye ilmoitti, että Roope Latvalan ja Children of Bodomin tiet eroavat. Haluaako Alexi Laiho sanoa tästä jotain?

– Ei ole mitään hirveästi sanottavaa. Ei mitään draamaa tai mitään muutakaan sellaista. Eikä tosiaan mitään pahaa sanottavaa Roopesta, ja toivon vilpittömästi jätkälle kaikkea hyvää. Tämä bändielämä nyt vaan sattuu välillä olemaan tällaista ja sitten jatketaan erikseen. Roope saa varmasti urallaan vielä hienoja juttuja aikaan!

Kun toistakymmentä vuotta vierellä on tuollainen soittaja, niin vaikuttiko Roopen poissaolo levyntekoon mitenkään?

– Roope oli messissä vielä pari päivää ennen studioon menoa. Sitten kun näin kävi, mä soitin kaikki kitarat levylle, ja keikoille sitten saatiin tämä uusi kitaristi (Antti Wirman) tekemään ainakin loppuvuoden keikat, ja sitten katsotaan siitä eteenpäin. Meillä on pari optiota uudeksi kitaristiksi ja katsotaan ensi vuoden alussa sitten julkistus sille asialle.

Varsinkin tietynlaiset mediat rakastavat tällaista yhtyeiden kokoonpanomuutoksia ja repivät niistä jutuista turhiakin seikkoja. Myös keskustelu on internetin ihmeellisessä maailmassa käynyt kiivaana asian tiimoilta, mutta Alexi ei itse niitä seuraa, eikä häntä oikeastaan kiinnosta seurata. Se kuitenkin mikä häntä kiinnostaa, on kavereiden kesken perustettu The Local Band, jossa soittimiaan ja äänihuuliaan revittelevät Alexin lisäksi Arttu Kuosmanen (Santa Cruz), Olli Herman (Reckless Love) ja Jussi69 (The 69 Eyes). Kerrotko tästä projektista jotain?

– Jep! Perustettiin tällainen poppoo ihan vaan puhdasta hauskanpitoa varten. Tässä yhtyeessä ei tosiaan mitään paineita oteta ja tehdään vaan puhtaasta ilosta tähän hommaan. Nauhoitellaan EP ja tehdään muutamat keikat. Tämä juttu nyt vähän vaan paisu ja EP:n nauhoittaminen lähti yhtä spontaanisti kuin koko bändikin. Pieni humalainen puhelinsoitto nyt johti tähän pisteeseen. Tuli idea, että pitää coveroida biisejä, mitä ois nasta soittaa eikä kukaan meistä niitä soittele omissakaan bändeissä. EP tulee sisältään vähän erilaisempia covereita! Näettehän sitten!

Hauskuudesta tätä hommaa tuleekin varmasti tehdä ja hyvä niin. Kuitenkin, palataksemme Bodomien maailmaan, tulossa on kuitenkin kiertue albumin tiimoilta. Minne päin maailmaa yhtye on lähdössä seuraavaksi?

– Juu, meillä on nyt Aasian-keikat pitkin ja poikin. Mennään siellä monessakin mestassa. Siihen Aasian perään tulee sitten yks aika vitun magee juttu, josta en voi vielä puhua! Haha! Sori! Saatiin aika helvetin hyvä tarjous ja siitä tulette kuulemaan lisää! Aasiasta sitten pitäisi mennä valloittamaan jossain vaiheessa Eurooppaa ja varmasti siihen yhteyteen myös kotimaahan. Meillä on kaikki shitit ja kuviot buukattu vuodelle 2017 asti. Siinä riittää paukuttamista, ja se on vain hyvä juttu. Rakastetaan kuitenkin niin paljon tätä kiertue-elämää, että intoa riittää!

– Se on jännä juttu, että ollaan vuosien jälkeenkin vielä helvetin innoissaan. Mutta kun kerta ollaan koko nuoruus kasvettu tähän, ja aikuisikä oltu tässä maailmassa, niin tämä on meidän normaalia elämää. Kaikki meistä rakastaa soittaa livenä ja kiertää, eikä kukaan valita eikä saa koti-ikäväkohtauksia.

Alexi Laiho toivookin bändilleen pitkää uraa ja kiertämistä niin kauan kuin henki pihisee. Muuttaako tällainen rokkimaailmaan kasvaminen ihmistä?

– Joo ja ei. Mä oon aika sama jäbä kun aina ennenkin. Mulla on aina ollut semmoinen pimeä puoli ja tiedostan sen itsessäni. Opettelen kokoajan kanavoimaan ne pahat ajatukset siihen musiikkiin enkä muihin ikäviin juttuihin. Onhan tässä vuosien varrella sattunut vaikka mitä, ja onneksi opin virheistäni, nii kasvu on tapahtunut aika lailla kantapään kautta. Osaan suhtautuu asioihin paremmin kuin nuorempana ja se palvelee koko bändiä ja läheisiä. Kyllä mä edelleenkin olen sama raivoaja, mutta oon tullut enemmän sujut itseni kanssa. Kovasti ollaan kasvettu ja vielä kasvetaan!

Mistä kaikki tämä kaikki sitten lähti herra Laihon elämässä? Mikä potkaisi muusikon tälle polulle?

– Kaikki tää lähti Dire Straitsista. Faija soitti sitä helvetisti kun olin muksu ja kolme–neljävuotiaana olin ihan pää pyörälläni, että jumalauta mitä kamaa. Koko muu maailma vaan sulkeutui ympäriltä. Siitä hetkestä jäi helvetillinen pakkomielle musiikkiin

– Viisivuotiaana soitin pianoa ja opettaja sano, että lapsi on kyllä musikaalinen, mutta piano ei sovi hänelle. Sitten tulikin viulu ja olin siinä huomattavasti parempi. Sitten yksitoistavuotiaana innostuin kitarasta ja sille tielle jäin. Isosisko kuunteli kotona raskaampaa kamaa ja Poisonit ja Skid Row’t veivät täysin mukanaan. Suurimman vaikutuksen kitaransoitossa teki sitten Steve Vai. Sen soitto ja showmeininki oli ihan omaa luokkaansa ja mietin vaan, että noin ei voi saatana tehdä! Edelleenkin helvetin inspiroiva hahmo.

Tulevaisuuden toivoista Alexi mainitsee Santa Cruzin ja varsinkin yhtyeen laulaja-kitaristin Arttu ”Archie” Kuosmasen. Alexi kehuu Artun asennetta ja soittotaitoa, ja toivookin, että jätkä pääsee vielä pitkälle.

Laiholla kun on tuhansia faneja, ja varsinkin kitaransoittonsa ansiosta tullut varsin idolisoiduksi, niin haluatko sanoa jotain näille ihmisille?

– Jaahas! Sanotaanko näin, että keihään soittamisessa se taito vaatii helvetisti treeniä, omistautumista ja uhrautumista. Se välillä tuntuu ihan vitun paskalta, mutta kun rakastat sitä, niin mikään tai kukaan ei tuu siihen väliin. Se on mulle edelleenkin niin rakasta hommaa, että soittamista ei tosiaan pidä työnä. Mutya ei mun pidä paasata kenellekkään, että jättäkää koulunne ja muijanne. Tehkää niin kuin itse haluatte. Niin minäkin tein!

Kiitos Alexi Laiholle ajastaan ja toivotetaan herralle hyvää ja onnellista syksyä uuden albumin kanssa. Haluatko sanoa vielä loppuun jotain?

– Suuri kiitos ja halaus kaikille Bodom-faneille ja tsekatkaa uus levy. Näemme pian!
 
Hei mahtaakohan kellään olla tallessa niitä vanhoja radiohaastatteluja? Se joku radio reaktori juttu olisi tosi jees kuulla, olen vaan lukenut sen käännöksen enkuksi. Tai sitten jos löytysi sitä kun Alexi ja Janne oli rockilla vieraana joskus just ennen Blooddrunkin julkasua, taisi olla joku tunnin mittanen?
(molemmista varmaan kymmenen vuotta aikaa lol)
 
http://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/06/14/iiron-musiikkiluokka-ilmoittaudu-yleisoksi
Tämmösen löysin;
Tervetuloa Iiro Rantalan musiikkiluokalle: Pääsykoe on kolmivaiheinen. Avaa radio tai verkkosivu yle.fi/klassinen, nauti ja vastaanota. Mikäli läpäiset kokeen ensiyrittämällä on sinut vapautettu muovisen nokkahuilun ja melodikan laajoista aineopinnoista.

Parhaan opin saat tietenkin, jos ilmoittaudut yleisöksi. Voit alla olevista linkeistä ilmoittautua kaikille kursseille tai sitten vain yhteen. Ilmoittaudu ja tule paikalle!

Tämä kesäisen pedantti ohjelma avaa musiikin salat kaikille musiikista kiinnostuneille. Apuopettajina toimivat käsin prässätyt musiikin huippuammattilaiset.
Tasokoe on luokaton. Pistareita järjestetään pitkin lähetystä.

Iiron Musiikkiluokka on musiikin opetus- ja kontaktiohjelma. Vastaamme kuulijoiden ja yleisön kysymyksiin suorassa lähetyksessä.
Suorana Yle Radio 1 sekä striimattuna osoitteesta: yle.fi/klassinen
KITARA
ma 25.7. klo 19-21
Alexi Laiho
Erja Lyytinen
Juha Björninen
Juha Torvinen
Tule nauttimaan Iiron oppitunnista! Laita nimesi vieraslistaan.