Sun Caged original?

cagedvoice said:
If you read carefully, you'll see that I was talking about opinions being
mistaken for truths, not facts. .

Words have been taken out of contex here, I was talking about opinions.
If you take away the first part of my posting then the remaining words
should say: "Opinions differ, hence there is no real truth in an opinion."
Andre ik ga verder in het Nederlands dat laat me meer ruimte voor nuancering.

Je laatste uitspraak:

cagedvoice said:
"Opinions differ, hence there is no real truth in an opinion."
Heb ik geciteerd zonder context en terecht.
Je brengt deze uitspraak als een absoluut.
Je kwalificeert hem nergens.
“Meningen verschillen; *dus* er is geen waarheid in een mening”.

En dat klopt dus niet. Er zijn meningen die kant nog wal raken en er zijn meningen die wel kloppen. Meningen die te onderbouwen zijn met goede argumenten. Argumenten die verwijzen naar feiten.

Voorbeeld: de Cock en Vledder zijn het oneens over wie van Duinhoven heeft vermoord. De Cock verdenkt Jan en Vledder denkt dat Piet het gedaan heeft. Beiden verschillen van mening. Volgens jouw stelling zou, omdat ze van mening verschillen, nu de waarheid niet meer te achterhalen zijn. En daar reageerde ik op.

Het verschil van mening kan opgelost worden door een DNA test of verschillende getuigen verklaringen die gelijkluidend zijn.

Volgens mij zijn er enkele problemen met jouw benadering.

Ten eerste beweer je iets zonder er een argument voor te geven. In feite zeg je simpelweg: zo is het. Maar dat is niet voldoende. Moet ik dat op goed vertrouwen aannemen? Zo werkt dat dus niet.

Ook neem je als vanzelfsprekend aan dat een mening per definitie subjectief is. Dat is echter niet altijd zo. Een mening kan met goede verifieer bare argumenten onderbouwd worden. Er zijn onderwerpen waarbij dit heel moeilijk is. Kunst is een voorbeeld. Nu kan je misschien zeggen dat de discussie inderdaad over een kunst vorm ging. Maar dat is het punt niet. Het punt is dat jij beweerde dat alle meningsverschillen *per definitie* subjectief waren. Daarom kon ik ook met een goed geweten alleen je uitspraak citeren waarin je dat beweert.

cagedvoice said:
I can imagine what an unreal truth would be, but until we discover everything about the universe there is to know, no one can know the real truth.
Dit is een erg onduidelijke passage. Wat bedoel je hier met een “real truth”. Zou je dat begrip voor me kunnen definieren? En wat is het verschil tussen een echte waarheid en een onechte waarheid? Als een waarheid niet “echt” is waarom noemen zouden we het dan een waarheid noemen?

cagedvoice said:
You compare my statement with the following: "Opinions differ about the holocaust hence it never truely happend.", which is no comparison.
Waarom niet? Jij doet een absolute uitspraak; en ik pas die qua absolute uitspraak binnen een gevoelige context toe. Terecht. Ik wil je namelijk laten zien hoe die uitspraak van jou misbruikt kan worden. De holocaust is namelijk een onderwerp waarover mensen van mening verschillen. Toch is de mening van de ene kant van het argument waar en de mening van de andere kant niet waar/onjuist.

Logica en rationele argumenten zijn een middel om achter de waarheid te komen. En de waarheid over de holocaust is dat hij werkelijk heeft plaatst gevonden. Dit is dus een voorbeeld waarbij een mening niet per definitie subjectief is.

cagedvoice said:
There are evidences and facts that state the oposite. If you would make this statement a comparison to my earlier statement, then it should read: "Opinions differ about the holocaust hence any opinion not backed by evidence or fact is a potential untruth.
Waarom een potentiële onwaarheid? Het lijkt me eerder dat een mening die niet onderbouwd is door argumentatie die naar bepaalde feiten verwijst gewoon niet waar is. Ik moet dit wel nuanceren door te zeggen dat het niet altijd even duidelijk te bepalen is. Nogmaals het feit dat bij *bepaalde* meningsverschillen sprake kan zijn van waar of niet waar impliceert niet dat dit ook voor all andere meningsverschillen zou moeten gelden.

cagedvoice said:
Hmmmm... can't stop thinking about it anymore, you got me intriged...

Let's talk truths and untruths. I will use a different but also "heavy" example.
One person believes in God and the other doesn't. the first one claimes he knows for sure that God exists, because he sees it in everyday life and feels his presence, he also claimes to have his prayers answered a few times. The other says he has science to prove that all live started by the big bang, evolving from tiny organisms that... bla, bla, bla.
they then try to convince eachother of the "real truth", but for every "fact" the atheist has against God, the other finds an explanation to convince him God is behind everything.

In the end there are several different conclusions:

1. Person1 is right and God does exist and the atheist is stuck with a untruth which he thinks is the truth.
2. Person2 is right and God doesn't exist, so the believer is stuck with an untruth.
3. They are both correct and wrong. The truth is somewhere in the middle and maybe God isn't the God person1 thought that he would be and science isn't as cold and just plain facts as person2 thought it would be.
Point is that until solid proof and facts are complete every truth is a potential untruth. unfortunatly no one knows if all facts have been found, or if all proof is complete.
Onze discussie ging over jouw uitspraak dat als meningen verschillen, zij *per definitie* subjectief zouden zijn. Ik beargumenteer hierboven dat bepaalde meningen waarheid kunnen zijn en dat we logica en rationaliteit moeten gebruiken om daar achter te komen. Het voorbeeld dat je hier neemt staat echter per definitie buiten de logica en rationaliteit. Theologen willen niets te maken hebben met logische argumenten voor wat "god" genoemd wordt. Thomas van Aquinio was de laatste die dat geprobeerd heeft. Sindsdien wil de katholieke kerk niets meer van dat soort argumenten weten.

Veel belangrijker is echter de premisse waar jij je denken over waarheid op baseert. Je zegt:

cagedvoice said:
“Point is that until solid proof and facts are complete every truth is a potential untruth. unfortunatly no one
knows if all facts have been found, or if all proof is complete.”
Dit is het aloude sceptische argument dat de mens alwetend moet
zijn om de waarheid te kennen. Alhoewel we heel veel dingen nog
niet weten kunnen we van een aantal dingen 100% zeker zijn. De
wetten van de zwaartekracht bijvoorbeeld, of dat mijn nick op dit
forum Hawk is.

Het is belangrijk om te beseffen dat *juist* omdat we niet alles weten en omdat wel feilbare wezens zijn, we een kennis methodiek nodig hebben,
zoals gespecificeerd in de epistemologie [kennisleer]. Omdat we feilbare wezens zijn hebben we ook een begrip als "waarheid" nodig. Als we alwetend waren konden we het begrip waarheid niet gebruiken. We zouden ons nooit vergissen. We hebben echter het begrip waarehid nodig om verschil te maken tussen juiste en onjuiste kennis. Het berip waarheid is dus onlosmakelijk verbonden aan het geven dat we feilbare wezens zijn. Sterker nog, het begrip waarheid *impliceert* dat we feilbare wezens zijn. Jij zet de functie van dat begrip op zijn kop.

In de kennisleer leren we om logica te gebruiken bij onze beredeneringen.
Als iemand twijfelt aan een propositie dan moet hij
die twijfel beargumenteren. Twijfel moet gefundeerd zijn in een oorzaak.
Als ik met jouw in een straat wandel en ik zou tegen jou zeggen dat ik twijfelde aan het bestaan van die straat, dan zou je denk ik, wel in de verleiding komen om mij te vragen waarom ik daaraan twijfelde.
M.a.w. waar die twijfel op gebaseerd was.
Het idee dat all onze kennis twijfelachtig is omdat we “nu eenmaal niet alles weten" is trouwens ook een kennis claim. Je vervalt hier in je oude vergissing. Je claimt zeker te weten dat al onze kennis onzeker is
zoang we niet alles weten.


cagedvoice said:
Let's take another example:
The world today is a totally different "thruth" then the world 200 years ago and there will be another "thruth" in the next 200 years.
One could say that we are always a few "untruths" from the truth.
I will stop blabbering now.
It seems you are helping me out with some new lyrics Hawk, thnx...
In de bovenstaande passage is je taalgebruik erg onduidelijk.
De wereld is een waarheid???

De wereld of de realiteit dat is, datgene wat we waarnemen door middel van perceptie en identificeren en integreren door middel van rede, behoort in de metafysica.

Terwijl het begrip waarheid, de correspondentie tussen een propositie en de realiteit, een ken theoretisch begrip is. Je haalt hier twee
belangrijke filosofische takken door elkaar.
Wat ik hieruit kan halen is dat je bedoeld dat men 200 jaar geleden anders dacht over waarheid en wetenschap dan nu. Wat toen voor waarheid gehouden werd is verkeerd gebleken. Dat is echter nauwelijks een reden om de moderne conceptie van “waarheid” overboord te zetten. 200 jaar geleden werd veel van het wetenschappelijk onderzoek door religieuze dogma’s beïnvloed. De zg. waarheden van toen zijn nooit waar geweest.

Als echter nu nieuwe feiten aan het licht komen worden de geldende wetenschaps modellen [ook wel paradigma’s genoemd] bijna nooit geheel en al overboord gezet. Nieuwe ontdekkingen sluiten meestal naadloos aan op wat we al wisten. Ook nu nog is veel van wat Newton ontdekte geldig. Zeker, er zijn wat elementen van zijn theorie verkeerd gebleken maar een belangrijk deel van zijn theorieën blijken te kloppen.

De onderzoek methoden van de laatste 100 jaar geven genoeg garantie
dat er sprake is van een progressieve vooruitgang. Oude bestaande modellen worden beetje bij beetje aangepast aan nieuwe kennis.

Er is dus geen sprake van complete waarheden die uit het raam gedonderd worden. Sterker nog, het blijkt dat ken theoretische fundamenten zoals de wet van non-contradictie, de wet van identiteit ed na 2500 jaar nog steeds opgeld doen. Tja, die ouwe Aristoteles was zo gek nog niet ;)
 
My God Hawk!?
Do I really have to read al you typed there? :)

I don't want to hurt your feelings, but are you a schoolteacher currently without a job that suddenly feels the need to teach on this board? Because you make me feel like I'm in school again. :)
Don't take this the wrong way, I'm only kidding... :)

I'm not a preacher Hawk, I'm just fooling around with ideas and concepts, of which none should be taken really serious, so lighten up man! :)

Just a few responses then:
An opinion is a potential untruth until it is backed by facts, don't you agree? In the later example of person1 and person2 you can see that I didn't say that an opinion couldn't be the truth at all.
In fact your example of de Cock en Vledder (For all readers, "de Cock" is a valid dutch name) :) isn't that far from my person1 and person2. One of both is potentionaly right and potentionaly wrong, until proven right or wrong. I don't see your problem!?

Let me define a few unreal truths (or what is in my opinion an unreal truth, because you can't be to carefull with words these days as I learned from you) :)

Someone has lived his life believing in something, that something could be God, the laws of nature, love or something else. In the end he finds that the one true thing he has always believed in isn't the truth at all. So all his life he lived with an untruth (or unreal truth) which he believed was a truth. (you should see things a bit more abstract, an unreal truth is a contradiction, but not in the abstract sense)
The world today has a few truths that will not be a truth in a few years. A few hundred years back the world was flat. a few decades ago they found that the laws of nature don't apply on the rings of saturn. See where I'm heading?

The world you're living in today defines a certain thruth for you, that could be totally different in a few years. I don't know why you can't understand what I'm saying, because you seem like a real intelligent man.
I get the impression you like an argument just for the sake of it, which is O.K., but don't be too serious, I know I'm not! :)

Try to see my words a bit more abstract.

And, yes... it is true that your nick is Hawk, but that's a known fact and not an opinion. :)
 
Hawk wrote:
Onze discussie ging over jouw uitspraak dat als meningen verschillen, zij *per definitie* subjectief zouden zijn. Ik beargumenteer hierboven dat bepaalde meningen waarheid kunnen zijn en dat we logica en rationaliteit moeten gebruiken om daar achter te komen. Het voorbeeld dat je hier neemt staat echter per definitie buiten de logica en rationaliteit. Theologen willen niets te maken hebben met logische argumenten voor wat "god" genoemd wordt. Thomas van Aquinio was de laatste die dat geprobeerd heeft. Sindsdien wil de katholieke kerk niets meer van dat soort argumenten weten.

Dat is denk ik niet omdat "de katholieke kerk" niet zo van logica houdt, maar meer omdat je met pure logica en logisch redeneren an sich niets over de wereld te weten kunt komen. Alledaagse logica vind meestal in een vorm zoals:

A impliciceert B
We denken te weten dat A het geval is
Dus mogen we B concluderen.
etcetera

Nu zit het probleem volgens mij bij, hoe kom je aan een betrouwbare waarheidswaarde voor A. Daar kom je niet aan door pure logica en je kunt ook niets echt strikt bewijzen door te redeneren - slechts heel erg aannemelijk maken.

Nog iets over een Godsbewijs:

Misschien ken je de incompleetheidsstellingen van Godel wel. Een daarvan zegt onder andere dat je in de "taal" van een systeem altijd een logische bewering kan verzinnen die niet te bewijzen is. Dit vind ik een mooie analogie voor deze wereld (= het wiskundige systeem met taalelementen) en beweringen daarover.

Een site (http://www.miskatonic.org/godel.html) zegt het volgende:
"Gödel's Theorem has been used to argue that a computer can never be as smart as a human being because the extent of its knowledge is limited by a fixed set of axioms, whereas people can discover unexpected truths".

Daar kan ik me wel in vinden. Zoals een computer niet zo slim kan worden als een mens, die namelijk ook andersoortige dingen kan voelen, ruiken, denken etc, denk ik ook dat een mens niet zo slim kan worden als God en Zijn bestaan ook niet kan bewijzen (in wiskundige zin zeg maar). Ik denk namelijk dat je met de elementen uit dit systeem, namelijk aardse gedachten, taaluitdrukkingen, etc niet kunt bewijzen of er een God is of niet - als er een God zou zijn, wat ik trouwens zelf wel geloof, dan zou Ie waarschijnlijk deel zijn van onder andere zaken die zich buiten ons systeem afspelen en zeker niet binnen het systeem te bewijzen zijn.

Voor meer informatie over de stelling van Godel:
http://www.mtnmath.com/book/node56.html
 
cagedvoice said:
My God Hawk!?
Do I really have to read al you typed there?
/forum/images/smilies/smile.gif

No you could have ignored them. But I am very happy you did not. /forum/images/smilies/smile.gif

cagedvoice said:
I don't want to hurt your feelings, but are you a schoolteacher currently without a job that suddenly feels the need to teach on this board? Because you make me feel like I'm in school again. /forum/images/smilies/smile.gif
Don't take this the wrong way, I'm only kidding...
/forum/images/smilies/smile.gif

You did not hurt my feelings, you are giving me a complement!
I *am* a school teacher employed though. /forum/images/smilies/biggrin.gif

I teach history, economics, and social studies.

cagedvoice said:
I'm not a preacher Hawk, I'm just fooling around with ideas and concepts, of which none should be taken really serious, so lighten up man!
/forum/images/smilies/smile.gif

Aha! Part of the reason why I reacted the way I did was that the ideas you are playing with can have *very* serious consequenses. What do you think Socialism, Fascism and National-Socialism are? They are indeed ideas!

All of those totalitarian ideas benefit from the idea that there is no such thing as a true proposition or idea. Remember that concepts like "right' " "equality before the law" and "demorcraty" are also ideas if they can not be proved to be true, everything goes. Of course I am not saying you hold those political ideas it's just that I see the connection between epistemological relativism and subjectivism on one hand, and those political ideas on the other.

Philosophy is not just playing with words. A philosophy can determine the course of history. Sez the history teacher /forum/images/smilies/biggrin.gif

cagedvoice said:
Just a few responses then:
I think you love philosophy more than you know or care to admit Andre.
You can not help but try and answer me and I think that's great! I would love to discuss philosophy with you at a Sun Caged concert after I just banged my head of!!! !
headbob.gif


cagedvoice said:
An opinion is a potential untruth until it is backed by facts, don't you agree? In the later example of person1 and person2 you can see that I didn't say that an opinion couldn't be the truth at all.
I believe you when you say that, thats is what you meant to say. But it surly did not come over that way. You made a pretty absolute statement Andre.

But I am in full agreement with what you say here, except I would not put it in the negative [potential untruth] but in the positive. Every proposition could potentially be a truth.

cagedvoice said:
In fact your example of de Cock en Vledder (For all readers, "de Cock" is a valid dutch name) /forum/images/smilies/smile.gif isn't that far from my person1 and person2. One of both is potentionaly right and potentionaly wrong, until proven right or wrong. I don't see your problem!?
The funny thing about de Cock and Vledder is that Vledders first name is Dick!!! /forum/images/smilies/lol.gif

But seriously now. I reacted to this statement:

cagedvoice said:
Opinions differ, hence there is no real truth in an opinion
As you can see, this is a statement in an absolute form.

In my previous post I tried to explain that I disagreed with this statement and why. Sorry if I sounded like I was lecuring you but that's an occupational hazzard when you debate a history teacher.

cagedvoice said:
Let me define a few unreal truths (or what is in my opinion an unreal truth, because you can't be to carefull with words these days as I learned from you)
/forum/images/smilies/smile.gif

cagedvoice said:
Someone has lived his life believing in something, that something could be God, the laws of nature, love or something else. In the end he finds that the one true thing he has always believed in isn't the truth at all. So all his life he lived with an untruth (or unreal truth) which he believed was a truth. (you should see things a bit more abstract, an unreal truth is a contradiction, but not in the abstract sense)
I can see here that you are using the term/concept "abstract" in a different way as I do.

I would say that the rules of logic apply to abstract statement just as well as concrete statements. May even more, because abstract statements are more sweeping in that they cover more ground.

In that it is even more importand to be as exact as possible in uttering abstract staments. As an example:

An concrete statement: *This* history teacher is boring.

Abstract statement: *All* history teachers are boring.

You see that the abstract statement covers a lot more ground.

cagedvoice said:
The world today has a few truths that will not be a truth in a few years. A few hundred years back the world was flat. a few decades ago they found that the laws of nature don't apply on the rings of saturn. See where I'm heading?
Sure and I am with you to a certain degree. But I don't believe they discovered that the laws of nature did not aply to the rings of Saturn. What they discovered is that the laws of nature did not apply to the rings of nature *as they expected*. There's an importand difference here.

cagedvoice said:
The world your living in today defines a certain thruth for you, that could be totally different in a few years. I don't know why you can't understand what I'm saying, because you seem a real intelligent man.
Well Andre I *do* understand what you are saying and you are saying it very clear. It's just that I don't find myself in complete agreement with you. I do not believe that it could be "*totally* different in a few years".

The operative word being "totally" here. As I tried to explain in my previous post things are very different from a few hunderd years ago.

200 years ago most people were motivated by superstition [christian or otherwise]. They held ideas based on a very bad intellectual foundation.

Since the industrial revolution this has fundamentally changed. For the first time in human history science has a explicit *rational* basis. Religious dogma's have been swept away. The very idea that scientific ideas will undergo fundamental changes is in fact based upon the day's when science has a bad supersticious base dating from the middle ages. In those day it indeed happend that the whole base of scientific "reasoning" had to be discarded. I have no reason to assume that such will take place in our modern time.

cagedvoice said:
I get the impression you like an argument, which is O.K., but don't be to serious, I know I'm not!
/forum/images/smilies/smile.gif

Well, I can not help but take some of it serious. it's kinda second nature. /forum/images/smilies/smile.gif

cagedvoice said:
Try to see my words a bit more abstract.

And, yes... it is true that your nick is Hawk. /forum/images/smilies/smile.gif
Since we are talking now I'd like to say that it been a loooong time since I heard a singer as good as you. The SC album will be head for my top 3 in the end of the year. It's one of the best albums I heard; ever! I hope you guy's will stay together and keep making music for a long time. I have selfish reasons for wishing that. The longer you guy's keep making music, the longer I can keep enjoying it. /forum/images/smilies/biggrin.gif !
headbob.gif


All the best Andre. Keep singing and thinking about philosophy!
 
Thnx Hawk! :)
It was a pleasure debating with you and I hope we can elaborate after a concert one day. You have given me lots to think about and that is what I need because i treat my lyrics as poems.

...and you are right, I just love pilosophy! :)

greetings and hope to see you one day.
 
Borkdude said:
Hawk wrote:

Dat is denk ik niet omdat "de katholieke kerk" niet zo van logica houdt, maar meer omdat je met pure logica en logisch redeneren an sich niets over de wereld te weten kunt komen. Alledaagse logica vind meestal in een vorm zoals:

A impliciceert B
We denken te weten dat A het geval is
Dus mogen we B concluderen.
etcetera

Nu zit het probleem volgens mij bij, hoe kom je aan een betrouwbare waarheidswaarde voor A. Daar kom je niet aan door pure logica en je kunt ook niets echt strikt bewijzen door te redeneren - slechts heel erg aannemelijk maken.

Nog iets over een Godsbewijs:

Misschien ken je de incompleetheidsstellingen van Godel wel. Een daarvan zegt onder andere dat je in de "taal" van een systeem altijd een logische bewering kan verzinnen die niet te bewijzen is. Dit vind ik een mooie analogie voor deze wereld (= het wiskundige systeem met taalelementen) en beweringen daarover.

Een site (http://www.miskatonic.org/godel.html) zegt het volgende:
"Gödel's Theorem has been used to argue that a computer can never be as smart as a human being because the extent of its knowledge is limited by a fixed set of axioms, whereas people can discover unexpected truths".

Daar kan ik me wel in vinden. Zoals een computer niet zo slim kan worden als een mens, die namelijk ook andersoortige dingen kan voelen, ruiken, denken etc, denk ik ook dat een mens niet zo slim kan worden als God en Zijn bestaan ook niet kan bewijzen (in wiskundige zin zeg maar). Ik denk namelijk dat je met de elementen uit dit systeem, namelijk aardse gedachten, taaluitdrukkingen, etc niet kunt bewijzen of er een God is of niet - als er een God zou zijn, wat ik trouwens zelf wel geloof, dan zou Ie waarschijnlijk deel zijn van onder andere zaken die zich buiten ons systeem afspelen en zeker niet binnen het systeem te bewijzen zijn.

Voor meer informatie over de stelling van Godel:
http://www.mtnmath.com/book/node56.html

Brrrr... I get a kind of Matrix-like feeling about your last statement.
After all these kind of things are just assumptions, are they not? No REAL truth in it. :)
 
Borkdude said:
Hawk wrote:

Dat is denk ik niet omdat "de katholieke kerk" niet zo van logica houdt, maar meer omdat je met pure logica en logisch redeneren an sich niets over de wereld te weten kunt komen. Alledaagse logica vind meestal in een vorm zoals:

A impliciceert B
We denken te weten dat A het geval is
Dus mogen we B concluderen.
etcetera

Nu zit het probleem volgens mij bij, hoe kom je aan een betrouwbare waarheidswaarde voor A. Daar kom je niet aan door pure logica en je kunt ook niets echt strikt bewijzen door te redeneren - slechts heel erg aannemelijk maken.
Hey Borkdude! :)

Ik hoop dat je begrijpt dat ik niet alle tijd heb om meteen op je berichten te reageren. Soms zal het even duren. Daar komt nog iets bij. Ik begin een beetje te vrezen dat ik me hier in een moeras begeven heb. Daar bedoel ik jouw reactie niet mee hoor :). Ik bedoel te zeggen dat ik er geen zin in heb om dadelijk nog een reactie van iemand anders te beantwoorden die dan ook weer allerlei reacties oproept. Voor je het weet moet je grenzen bepalen en dan zijn mensen vaak beledigd of zo.

In ieder geval moet meteen zeggen dat ik zeer bekend ben met het beeld wat je hier van de formele logica schets. Het is echter een beeld dat ik [waar mogelijk] te vuur en te zwaard bestrijd. Laten we deze vorm van logica eens uitgebreid onder de loep nemen.

De formele logica zoals die nu over het algemeen geacepteerd wordt binnen de *moderne* filosofie ziet logica als een zuiver deductieve discipline. Zoals je mischien weet was het Aristoteles die de logica ontwikkelde. Hij gebruikte hiervoor een vorm van beredeneren die sylogisme genoemd wordt. Hier is een voorbeeld:

Sylogisme A

Alle mensen zijn sterfelijk [Basis premisse]
Socrates is een mens [vervolg premisse]
Scorates is sterfelijk [conclusie afgeleid van beide premisse]

Als je logica als een zuiver deductieve discipline ziet dan let je enkel op de logische coherentie. Kloppen de afleidingen *binnen* het sylogisme?
Zo ja, dan heb je een logisch kloppende deductie. Mooi toch? Is niets mis mee, of toch?

Hier is een ander sylogisme:

Sylogisme B

Alle katten hebben 5 poten
Minoeche is een kat
Minoeche heeft 5 poten

Als logica een zuiver deductieve discipline is dan is er ook niets mis met dit sylogisme. of toch? Schijnbaar wel, want we weten dat katten in overgrote meerderheid vier poten hebben. Wat is er dan mis gegaan?

Voor mij is logica niet een zuiver deductieve discipline. Ik onderschrijf dus niet de geldende theorie. Mijn kijk op logica is bepaald door de neo-aristotelische stroming. Hier een andere definitie van logica. Logica is: "de kunst van de niet-tegenstrijdige identificatie".

Zoals je ziet zitten er in die definitie twee elementen. Een deductief element, het controleren op niet tegen-strijdigheid, binnen het sylogisme. En een *inductief* element, namelijk het indentificatie gedeelte.

Als we nu naar sylogisme A en B kijken dan zien we dat we eigenlijk
altijd woorden gebruiken die minstens impliciet steunen op inductieve informatie.

Wat zijn mensen? Wat is sterfelijkheid? Die begrippen kunnen we alleen begrijpen door te refereren aan de wereld om ons heen. Een wereld die we direct leren kennen door zintuigelijke waarneming. Dus door inductie.

Nu is denk ik ook duidelijk wat er mis is met sylogisme B. Het is slechts een rationalistische constructie. Deductief coherent maar volkomen in tegen spraak met de wereld om ons heen. Dat komt omdat de basis premisse "Alle katten hebben 5 poten" niet overeen komt met onze inductieve informatie.

Wat verteld ons sylogisme B over de wereld om ons heen? Juist! Helemaal niets. Als we er dit soort logica op na houden dat is logica inderdaad nutteloos in het verklaren van de wereld om ons heen. Het wordt een woordspelletje. Of zoals bij Godel, een wiskunde spelletje. Dit is precies het soort "filosofie" waar ik niet in geinteresseert ben. Zoals ik al gezegt heb beschouw ik filosofie als uiterst praktisch. Het geeft ons rationele en fundamentele kennis over de wereld om ons heen en over ons zelf. Het is via de epistemologie de basis van het wetenschappelijk denken.

Pas je echter de vorm van logica toe zoals ik die beschrijf dan kom je ineens een stuk verder. Dit is trouwens een vorm van logica die door de moderne Neo-Aristotelische school wordt gehanteerd. Bekende filosofen in deze school zijn oa. Douglass den Uyl, George H. Smith Douglass Rasmussen en Tibor Machan.

Nu zal je net als ik bekend zijn met wat het "inductie probleem" wordt genoemd. Karl Popper illustreerd dat in zijn "Conjectures en refutations"
met een beroemd voorbeeld: iemand zit langs de kant van een meer. Deze persoon heeft nog nooit zwanen gezien. Dat ziet hij drie zwarte zwanen voorbij komen. Hoeveel zwanen moet hij nu gezien hebben voordat hij kan zeggen dat alle zwanen zwart zijn? Met andere woorden, op welk moment hebben we voldoende inductieve informatie om een geldige uitspraak te vormen?

Deze vraag is natuurlijk volledig valide. Maar volgens Popper luidt het antwoord op deze vraag dat we nooit voldoende inductieve informatie
hebben om geldige proposities te vormen op basis van inductieve gegevens. Informatie die we via inductieve weg verkrijgen is volgens hem per definitie niet te vertrouwen. Het kan altijd gebeuren, zegt Popper, dat er morgen een groen -geel gespikkelde zwaan voorbij komt. Popper steunt hier sterk op de Humëaanse sceptische traditie. Ik moet je er hierbij aan herinneren dat twijfel over uitspraken of proposities ergens op gebaseerd moeten zijn. Twijfel moet altijd een oorzaak hebben [zie mijn vorige bericht aan Eric]. Als iemand het bestaan van een groengeel gespikkelde zwaan veronderstelt, als hij twijfelt aan de kennis die we op dit moment over zwanen hebben, moet hij kunnen aantonen dat er een reden is voor die veronderstelling of die twijfel. Iedere vorm van twijfel moet onderbouwd worden.

Alle kennis inclusief inductieve kennis is contextueel, maar daarom nog niet perse ongeldig. De man aan de kant van het meer kan de volgende propositie formuleren: gegeven het feit dat ik nog maar pas kennis heb gemaakt met een nieuwe diersoort, namelijk zwanen, kan ik stellen dat zwanen voor zover ik weet, een zwarte kleur hebben. Als ik echter in de toekomst zwanen tegen kom met een andere kleur zal ik mijn kennis aanpassen aan deze nieuwe gegevens. Dit is een volledig geldige propositie gebaseerd op inductieve gegevens. En er veranderd niets essentieels aan onze conceptie van zwanen als ze groen-geel gespikkeld zouden blijken te zijn.

Dan even over de katholieke kerk en Thomas van Aquinio. In die tijd leek het verstandig om het bewijs van god rationeel door middel van logica te bewijzen. De kerk was zeer blij toen Thomas zijn Summa Theologica schreef. Sterker nog; eigenlijk heet hij St Thomas, hij werd als dank heilig verklaard.

De kerk en ook de bijbel schetst niet het beeld van god als een concrete eniteit die zich hier op onze wereld bevindt. Dan zouden we emirische kennis van god kunnen hebben. Nee, Integendeel. God bevindt zich volgens de bijbel in de meest abstracte plaats mogelijk en zelf is hij is de super abstractie. Daarom dacht Thomas van Aquinio dat de regels van de logica op god van toepassing zouden zijn. Maar wat gebeurde er? Vlak nadat zijn boek door andere filosofen gelezen werd kwamen zij met vragen? Hoe bewijs je dit? Hoe ben je op die afleiding gekomen? Waarom heb je voor die definitie gekozen en hoe valt die te valideren?

Al snel besefte de kerk dat het bestaan van god niet logisch te bewijzen viel en dus veranderde ze hun standpunt. Het standpunt is nu dat god nog steeds de ulitieme abstractie is maar dat hij zo abstract en ver van ons verwijdered is dat hij te groot voor ons denkvermogen is om te begrijpen. Dit was trouwens de positie die Augustinus en de ouwe kerkvaders ook verdedigde. Thomas van Aquinio wilde daar vanaf wijken maar kwam in de problemen toen hij het bestaan van god op logische gronden wilde verdedigen.

Borkdude said:
Nog iets over een Godsbewijs:

Misschien ken je de incompleetheidsstellingen van Godel wel. Een daarvan zegt onder andere dat je in de "taal" van een systeem altijd een logische bewering kan verzinnen die niet te bewijzen is. Dit vind ik een mooie analogie voor deze wereld (= het wiskundige systeem met taalelementen) en beweringen daarover.
Begrijpelijk want zijn stelling hebben niets met de realiteit te maken. En bewijs moet verwijzen naar de wereld om ons heen.

Borkdude said:
Een site (http://www.miskatonic.org/godel.html) zegt het volgende:
"Gödel's Theorem has been used to argue that a computer can never be as smart as a human being because the extent of its knowledge is limited by a fixed set of axioms, whereas people can discover unexpected truths".
Daar kan ik me wel in vinden. Zoals een computer niet zo slim kan worden als een mens, die namelijk ook andersoortige dingen kan voelen, ruiken, denken etc, denk ik ook dat een mens niet zo slim kan worden als God en Zijn bestaan ook niet kan bewijzen (in wiskundige zin zeg maar).
Je begint hier over god. Ik heb god alleen genoemd in een voorbeeld naar Andre om te argumenteren dat godsbewijzen en logica moeilijk te vereningen zijn. Je herhaalt wat ik zeg en vervolgens kom jij ermee. Dit is echter een filosofische discussie en niet een theologische. Als atheist heb ik nauwelijks interesse voor theologie dus ik laat je opmerkingen voor wat ze zijn..

Borkdude said:
Ik denk namelijk dat je met de elementen uit dit systeem, namelijk aardse gedachten, taaluitdrukkingen, etc niet kunt bewijzen of er een God is of niet - als er een God zou zijn, wat ik trouwens zelf wel geloof, dan zou Ie waarschijnlijk deel zijn van onder andere zaken die zich buiten ons systeem afspelen en zeker niet binnen het systeem te bewijzen zijn.

Voor meer informatie over de stelling van Godel:
http://www.mtnmath.com/book/node56.html
Bedankt voor je reactie. Je ziet het is laat geworden. Het was een drukke dag :)
 
Wow, look at you people!!!

You where talking about SC copying or being influenced by DT, LTE and others, and suddenly this turns into a philosophical discussion. And worse: in dutch!
 
ElPredicador said:
Wow, look at you people!!!

You where talking about SC copying or being influenced by DT, LTE and others, and suddenly this turns into a philosophical discussion. And worse: in dutch!
Yea I know!!! Were baaaaaadddd :)
 
Ok, theoLOGICAL, filosophical, whatever. It's late - I will take on more Grolsch Herfstbok and leave it to this.

I can only tell you I am sure God exists and also I have a relation with Him like He is my father. It may sound weird or cliche, but this is the world for me, as I see it. I can understand, from your atheist point of view you are totally not getting what I'm talking about. Also I respect your interest in philosophy and logics... those are fields I am interested in too. And also progmetal...
We can talk some more maybe through ICQ or MSN? I think it can be interesting.

Michiel
 
Borkdude said:
Ok, theoLOGICAL, filosophical, whatever. It's late - I will take on more Grolsch Herfstbok and leave it to this.
Hey wait a sec!! Grolsh Herfstbok??? Now *that's* a good idea if I ever heard one
tickled.gif


Borkdude said:
I can only tell you I am sure God exists and also I have a relation with Him like He is my father. It may sound weird or cliche, but this is the world for me, as I see it.
Good for you! I mean that. Good that you made a choice and are happy with it.


Borkdude said:
I can understand, from your atheist point of view you are totally not getting what I'm talking about. Also I respect your interest in philosophy and logics... those are fields I am interested in too. And also progmetal...
We can talk some more maybe through ICQ or MSN? I think it can be interesting. Michiel
Progmetal RULES [Borg] Dude!! :D. Have you heard Theocracy? Should be right up your ally. Christian progmetal!! :headbang:

I never use ICQ or MSN. When I did every time I logged-on there were moste of the time 2 or 3 people starting to talk with me. I got tired of that very quickly. Even your best friends can be very unwelcome sometimes ;)

Hope to talk to you again Michiel.

Henri
 
Hawk said:
Have you heard Theocracy? Should be right up your ally. Christian progmetal!! :headbang:

Never heard of them but thanx for the recommendation. I never listened to a real good christian (prog)metal band... like real good I don't get bored with it after listening it 3 times.

Thx.
 
Redelijk said:
Goed idee (ICQ/MSN). Zullen we het hier dan verder bij laten en het verder on-topic houden? /forum/images/smilies/smile.gif

Thanks!

Dennis
Je hebt helemaal gelijk Dennis, ik uite mijn twijfels al in mijn laatste post. Back on-topic !