http://yle.fi/uutiset/3-9554215
20 vuotta Children Of Bodomia: "Levy-yhtiö vaati lempeämpää laulutyyliä"
Suomen kansainvälisesti menestyneimpiin metalliyhtyeisiin kuuluva Children Of Bodom julkaisi ensimmäisen levynsä 20 vuotta sitten.
7.4.2017 klo 22:30
Jussi Mankkinen
Children Of Bodomin esikoisalbumi
Something Wild näki päivänvalon tasan kaksikymmentä vuotta sitten sitten.
– Ymmärsimme tuolloin, että kyse on varsin marginaalisesta musiikista, ja että jos levy myisi tuhat kappaletta, olisi se tuollaiselle äärimusiikille hieno saavutus, yhtyeen kosketinsoittaja Janne Wirman muistelee.
–
Something Wild tehtiin todella pienellä budjetilla. Sen ja toisen levymme,
Hatebreederin, välillä on kuultavissa hirvittävän iso kehitysaskel. Vasta
Hatebreederistä eteenpäin Children Of Bodom alkoi kuulostaa valmiilta bändiltä, mutta jostainhan on aina aloitettava, Wirman jatkaa.
Omin voimin tehdyn levyn menestys oli yhtyeelle yllätys.
– Vuonna 1997 ajattelimme, ettei kukaan Suomessa pidä tällaisesta musiikista, koska siinä oli sekaisin niin monia erilaisia tyylilajeja. Ne jotka kuuntelivat death metallia eivät ehkä pitäisi power metalliosioista, ja ne joille upposi teknisempi metalli eivät sulattaisi black metal -vaikutteita. Näköjään siellä sitten oli olemassa tietty porukka, joka oli kaivannut juuri tällaista sekasikiömetallia, Children Of Bodomin basisti Henkka T. Blacksmith sanoo.
Children Of BodomSony Music
Tuskaista videotaidetta
Levyn kylkeen tehtiin myös
Deadnight Warrior -musiikkivideo, jota kuvattiin karuissa ja hyytävissä olosuhteissa Espoon Palokärjen teollisuusalueella.
– Itse asiassa katsoin videon uudestaan muutama päivä sitten, Blacksmith eli Henri Seppälä paljastaa.
– Kyllähän se oli aika tuskainen yö. En muista, menikö siinä montaa tuntia, mutta ikuisuudelta se tuntui. Videon laatu ja meininki kulkevat kuitenkin käsi kädessä ensimmäisen levyn kanssa.
Children of Bodom, Circus 6.4.Jussi Mankkinen
Menestys vaatii työtä
Children Of Bodomin genrerajoja kumartelematon metalli löysi varsin nopeasti oman kannattajakuntansa sekä Suomesta että maailmalta. Nykyisin yhtye tunnetaan aina kaukaista Indonesiaa myöten. Viime vuoden loppupuolella bändi teki jälleen pitkän kiertueen USAssa, jossa se pystyy helposti täyttämään tuhatkunta ihmistä vetäviä esiintymispaikkoja.
– Aina kun annamme USAssa haastatteluja, meille kerrotaan että Children Of Bodom on täälläkin vaikuttanut moniin nuoriin bändeihin, Janne Wirman kertoo.
Alexi Laiho, Children Of BodomJussi Mankkinen
Laulaja-kitaristi Alexi Laiho on valittu useita kertoja maailman parhaaksi metallikitaristiksi ja Janne Wirmankin on keikkunut kosketinsoittajalistausten kärjessä. Menestyksen ja osaamisen taustalta löytyy raakaa työtä.
– Tässä oli ajanjakso, jolloin vietimme kalenterivuodesta puolet kiertueilla. Saatoimme kiertää Amerikkaa useamman kerran vuodessa ja siihen päälle tulivat vielä rundit Eurooppassa ja Aasiassa. Se että pystyy rakentamaan bändille uraa ja näkyyvyttä vaatii ihan hirveästi työtä. Pitää ehdottomasti olla tuolla kentällä soittelemassa, Wirman painottaa.
Daniel Freyberg, Children Of BodomJussi Mankkinen
Musiikillinen tyyli on ja pysyy
Musiikillisiin kompromisseihin Children Of Bodomin ei ole koskaan tarvinnut suostua.
– Aikoinaan yhdeltä isolta levy-yhtiöltä tuli palautetta, että levyt myisivät paremmin jos te vaihtaisitte laulutyyliänne vähän lempeämmäksi. Me oltiin, että ei ehkä pystytä, Henkka T. Blacksmith virnistää.
Janne Wirmanin mielestä taas on toisinaan outoa seurata etenkin pop-muusikkojen nykyarkea.
– Levy-yhtiö pystyy sanelemaan, että nyt teette tällaista musiikkia ja nyt laulatte tällaisen biisin. Meille tällainen tuntuu todella kaukaiselta. Olemme aina tehneet sitä mistä olemme pitäneet ja mitä olemme halunneet. Meillähän on lukenut sopimuksessakin, että levy-yhtiöllä ei ole minkäänlaisia oikeuksia puuttua yhtyeen musiikilliseen antiin, Janne Wirman sanoo.
Kukaan ei ole myöskään puuttunut bändin imagoon.
– Joissakin videokuvauksissa on ollut paikalla joku ammattilainen, joka on tuonut vaateräkin ja sanonut että valitkaapa tuosta joku t-paita. Tällaistakin on tapahtunut ehkä yhden kerran, Blacksmith muistelee.
Children Of Bodomin yleisöäJussi Mankkinen
Kasvun paikka
Kesällä Children Of Bodom jättää keikkailun vähemmälle ja ryhtyy työstämään uutta levyä, joka toteutetaan hyväksi havaitulla metodilla.
– Olemme tehneet musiikkiamme melko vaivattomasti samalla kaavalla. Allu (Alexi Laiho) tekee kappaleet, ja sitten työstämme ne yhdessä levylle, Henkka T. Blacksmith kertoo.
Kahden vuosikymmenen takainen maailma tuntuu nyt ainakin osittain kaukaiselta.
– Kyllähän me ollaan kaikki ihmisinäkin kasvettu paljon. Tai toivottavasti olemme kasvaneet. Olihan se meidän toimintamme maailmalla kaksikymppisenä kuitenkin aikamoista sekoilua. Näin jälkeen päin olemme ajatelleet, että kukaan ei onneksi sentään kuollut, Janne Wirman sanoo.