http://metal.dcnet.ro/MetalAssault/recenzie.php?id=40
Ulfednar 04 Ianuarie 2007
Dupa patru ani de asteptare, noul material discografic Negura Bunget si-a facut, finalmente, aparitia. Asteptarea a fost prea putin indulcita de EPul Inarborat Kosmos (2005), parerile asupra acestuia fiind impartite. Dar iata ca anul 2006 ( tocmai incheiat la data redactarii acestui articol ) ne-a adus mult-anticipata materializare a albumului OM.
Rezultatul anilor de truda va fi discutat in detaliu mai jos, dar ma simt nevoit sa fac o precizare: nu pot considera aceasta aparitie discografica drept cea mai buna a anului. Lucru pe care l-as face fara sa stau pe ganduri, daca prin aceasta nu as aduce o cruda injustitie acestui material. OM nu este un album al anului 2006, ci mai degraba reprezinta o intrupare a unui "ceva" mistic ce a existat in noi si in jurul nostru inca de la inceputul timpurilor. OM nu este nimic nou si nu va fi niciodata ceva vechi. El este atemporal, el exista acum asa cum a existat dintotdeauna, si cred ca asta au si intentionat Negura Bunget.
Primul lucru cu care va fi confruntat posesorul acestui digipack, negresit, este artworkul. Fara a fi revolutionar in categoria sa, acesta se potriveste in mod ideal continutului. Tot ce se poate spune despre album in sine se poate aplica si designului ambalajului in care vine.
Inca o data, daca mai era nevoie, este dovedita( si de laudat) intentia trupei de a nu lasa nici un detaliu la voia intamplarii. Interviul gasit pe DVD, a carui vizionare ar trebui recomandata anterior ascultarii albumului in sine, este o adevarata comoara. Pe cat de scurt posibil fara sa para facut in graba, si cu o atmosfera pana acum neegalata de nici un produs similar pe care sa-l fi intalnit, acest interviu face o scurta trecere in revista a evolutiei Negura Bunget inainte de a trece la partea a doua, cea dedicata ideologiei.
Explicarea in detaliu si profunzime a conceptelor din spatele muzicii ar dura, probabil, mai mult decat albumul in sine. Interviul, insa, face altceva. Intr-un mod oarecum ermetic, des intalnit in versurile timisorenilor, sunt oferite cuvinte cheie: verbul primordial AUM ( OM ), conceptele cifrelor trei, patru si cinci, esoteric, zoroastrianism. Privitorului suficient de interesat nu ii va fi necesar un efort prea mare sa descopere semnificatiile fiecaruia. Si acest minim efort, fie el depus, va avea un dublu efect asupra omului. Pe de o parte, albumul va prinde o cu totul noua dimensiune, anumite talcuri ascunse se vor deschide iar experienta va fi cu atat mai profunda. Efectul secundar, deloc de ignorat, va fi mult mai personal, o imbogatire a persoanei, poate chiar o descoperire ce poate duce la autodescoperire.
Privind lucrurile astfel, personal cred ca acesta este insasi scopul acestui album, de care ajungem, in sfarsit, sa discutam.
Fonetic, am gasit OM sa fie naucitor! Prin alterarea atentiei ascultatorului catre o alta frecventa, noi straturi de sunet sunt de gasit. Lucru deseori greu de indeplinit, avand in vedere ca majoritatea pieselor au un "ceva" al lor ce iti fura complet atentia! Un graitor exemplu in aceasta perspectiva este constituit de linia de chitara de pe piesa numarul 2, Tesarul de Lumini( linie utilizata si ca background pentru meniul DVDului ). O minte mai imaginativa ar putea vizualiza undele sonore emise de fiecare instrument sau voce plutind in vid, impletindu-se si valurindu-se, atat de distincte si totusi aparand ca un tot unitar.
Evit si de aceasta data sa incerc sa descriu fiecare piesa in parte. Vorbele nu pot face niciodata dreptate sunetelor, cu atat mai mult in acest caz particular. Este suficient de spus ca acest album este un Black Metal mai mult decat Black Metal. Cu greu poate fi inclus intr-o categorie anume de sonoritati, fiind, si in aceast aspect, dincolo de un material obisnuit.
Versurile spun exact atat cat ar trebui sa spuna, lasand restul la cheremul capacitatii fiecaruia de a le interpreta. Vorbind strict dintr-un punct artistic de vedere, este poezie! Privite insa dintr-o perspectiva ideologica, isi depasesc conditia de versuri. Ceea ce Negura Bunget pare sa incerce este nu sa concentreze intreaga filosofie antica a Zoroastrianismului ( ceea ce, pentru oricine are orice cunoastere asupra filosofiilor-religii de origine asiatica, ar fi clar o tentativa sortita esecului ), ci sa sadeasca mugurii interesului in preceptele acestuia,in cugetul ascultatorului. OM, nu cu mult diferit de precedentele materiale, este o indemnare la meditate, la cugetare, la descoperire si auto-descoperire. Este o harta menita sa ghideze omul catre momentul descoperirii sinelui, iar prin sine a locului sau in intreg. Si, pentru ascultatorul dispus sa se lase purtat pe aceasta cale, functioneaza impecabil.
Acestea fiind zise, si atat de multe ramanand nespuse, voi incheia cu urmatoarele: un vin nobil nu se bea din sticla. O carte de valoare nu se citeste in tramvai, iar un tutun de calitate nu se fumeaza in graba. Un concept similar se aplica si acestui album! Nu este doar muzica, este o experienta completa, una ce necesita atentie totala! Iar recompensele vor fi pe masura sacrificiului!
Singurul calificativ pe care il pot atribui acestei productii este "transcedental".
